Négy fiúgyermek édesanyja vagyok. A bábok és mesék szeretete még gyermekkoromból jött, és elvezetett Sopronig, a Benedek Elek Pedagógiai Főiskoláig, ahol dr. Józsa Évától tanulhattam ki a bábművészet csínját - bínját, mellette pedig Mikó István Színi tanodájának növendékeként belekóstolhattam a színészetbe is. Első nagyobb megmérettetésem a Minden egér szereti a sajtot című zenés bábdarab megrendezése volt, melyet a Sopron TV esti meseként adott le. A mesék és bábok szeretetét aztán gyermekeimnek próbáltam átadni, majd 2008-ban életre keltettem a Bábos Mesekuckót a legkisebbeknek. Egy évre rá pedig megalakult a Babos Bábos Társulat is, mellyel utazó bábszínházként a 4-12 éveseknek szóló előadásainkat visszük el az ország minden részére. 2014-ben megjelent az Otthonos bábok, bábos otthonok című könyvem, mellyel gyakorlati tanácsokat szeretnék adni mindazoknak, akik a mesék szeretetét a bábozás élményével együtt szeretnék továbbítani a gyerekek felé legyen az gyakorló édesanya, vagy kisgyermekekkel foglalkozó pedagógus.

A Bábos Mesekuckó ma már védjegyes foglalkozás, évente két foglalkozásvezetői képzést is tartunk neves bábművészek bevonásával. Mindemellett óvódák és bölcsödék módszertani képzésében is részt vállalunk.
„Szép a mese, ha könyvbe kerül, de még szebb, ha szájra. A mese az ember nyelvén szokott ficánkolni, hallgatók fülén táncikálni – bábosok kezén figurázni - ez az ő parkettája.” (Berecz András)

 

Babos Eszter foglalkozásainak listáját Itt találod!

 

 

 

Auksziné Erdélyi Anita vagyok, egy 5 éves kisfiú, és egy 18 hónapos kislány édesanyja. Kisfiam születésével egy olyan világ nyílt meg számomra, mely addig nem létezett. Az itthon töltött évek alatt körvonalazódott bennem egy baba-mama- és gyermekközpont létesítése, ahol minden a gyermekekről és az anyukáról szól majd. A központot a mese, a mozgás, a zene és a játék jegyében alakítottam ki, mivel iskolás korig erre van leginkább szüksége a gyermekeknek.

Ehhez kerestem foglalkozásokat, így kerültem kapcsolatba a Bábos Mesekuckóval, Eszterrel, és ezzel a csodás világgal. A Bábos Mesekuckó azt nyújtja a gyermekek számára, amit a Csemeteliget kialakításával is képviselni szeretnék. Számomra egyáltalán nem volt kérdés, hogy a Mesekuckó lesz az egyik fő foglalkozás a ligetben.

Örömmel tölt el, hogy a debreceni gyermekek is megtapasztalhatják majd a mese, a mozgás és az alkotás együttes örömét. Szeretettel várok minden kisgyermeket és kísérőjét a Csemeteligetben 2017. szeptember végétől. Hétfőtől péntekig minden nap lesz Bábos Mesekuckó a ligetben. Foglalkozásaimmal szeretném elérni azt, hogy a Mesemondólány végre a debreceni gyermekeket is elrepítse Meseországba!

 

Auksziné Erdélyi Anita foglalkozásainak listáját Itt találod!

 

 

 

Gyermekeim születése óta elvarázsolt a mesék - bábok világa.

2008-ban vettünk először részt Eszter bábos foglalkozásán, mely életre szóló élményé vált nemcsak fiaimnak, hanem számomra is.
Nemsokkal ez után Eszterrel létrehoztuk bábos társulatunkat, a Babos Bábos Társulatot,  azóta bábozunk piciknek és kicsiknek szerte az országban. Imádom elvarázsolni őket. Csodálatos velük együtt belépni Meseországba, kibontakoztatni kreativitásukat, szárnyakat adni fantáziájuknak, sikerélményt okozni a közös zenéléssel, mozgással, megízleltetni velük az alkotás örömét.
Ipari termék- és formatervezőként a díszletek és bábok készítésébe is nagy örömmel bevezetem a lelkes gyerekeket és szülőket.
Fiaim sikerein látom, milyen fontos 3 éves kor előtt fejleszteni gyermekeinket, mennyire sokat tudunk nekik adni útravalóul testben és lélekben.

 

Biró Brigitta foglalkozásainak listáját Itt találod!

 

 

 

Két felnőtt gyermekem ma is szívesen emlékszik vissza, hogyan meséltünk, báboztunk gyermekkorukban. Általában több részletre emlékeznek, mint én magam. Gyermeki kíváncsiságomat megőrizve folyamatosan tanulok valami újat. Ez lehet önismeret, pszichológia, pedagógia, játékok, vagy akár képzőművészeti technikák, a lényeg a hasznos és/vagy kreatív időtöltés és a fejlődés. Mindig szívesen foglalkoztam gyerekekkel és nagyon fontosnak tartom a mindennapi mesélést, a közös játékot. A Bábos Mesekuckóval megtaláltam az ideális foglalkozást, melyben jószívvel, lelkesedéssel tudok részt venni, a foglalkozások során segíteni a szülők és gyermekeik közös tevékenységét.

 

Fejér Julianna foglalkozásainak listáját Itt találod!

 

 

 

 

Jakótsné Gyulai Edit foglalkozásainak listáját Itt találod!

 

 

 

Kókai Noémi vagyok végzettségemet tekintve szociálpedagógus, valamint egy 4 éves kisfiú édesanyja.

Halásztelken lévő játszóházamba kerestem színvonalas programokat az 1-4 éves korosztálynak, így akadtam a Bábos Mesekuckó oldalára. Eszter volt az a csapatból, aki eljött hozzánk bábozni. Engem gyorsan meggyőzött, mert minden benne van, amivel ez a korosztály leköthető, fejleszthető: mese, mozgás, alkotás. Minden alkalommal a gyerekekkel együtt én is kíváncsian vártam az újabb mesét, amit Eszter arra a napra hozott nekünk. A szülőktől is sok pozitív visszajelzés érkezett. Idők közben Eszterrel beszélgetve jött az ötlet, hogy elvégezzem a képzést, és a jövőben én is tudjak bábozni. Elkezdtem meséket válogatni, majd szép lassan életre keltek e mese szereplői is: zokniból, filcből mozgó szemekkel, apró kiegészítőkkel.

Jelenleg a játszóházunkba járó gyermekeknek bábozok hetente egy alkalommal. Idővel szeretnék meséket feldolgozni az ovisoknak is, hogy ők is beléphessenek a mesék és bábok világába, ahol minden lehetséges...

 

Kókai Noémi foglalkozásainak listáját Itt találod!

 

 

 

Az első emlékeim a bábjátékról egészen apró kislánykoromig nyúlnak vissza, amikor a nagypapám esténként árnyjátékot játszott egy kis lámpa és némi fehér falfelület segítségével. Már az általános iskolában vonzott a színjáték, és voltam olyan szerencsés, hogy drámatagozatos osztályba kerültem, ahol megnyílt a színház varázslatos világa. Ezen az úton jutottam végül el a színházi stúdiók, majd a bábszínház világába.
A Főnix Drámastúdió elvégzése után 2 évig a pápai Pegazus Színházban ismerkedtem a bábokkal és a szakma rejtelmeivel, mestereim, Sarkadi-Nagy László és Végh Zsolt segítségével, akiknek máig nagyon hálás vagyok mindenért, amire megtanítottak. Egy évig a celldömölki Soltis Lajos Színház társulatában játszottam, majd szabadúszóként néhány budapesti társulat munkájában vettem részt, főként gyermekeknek szóló előadásokban.
Annyira megszerettem a kicsiknek szóló játékot, hogy úgy gondoltam, szívesen mélyíteném tovább a tudásomat ezen a téren, és nagyon boldog vagyok, hogy a Bábos Mesekuckó és Eszter segítségével tovább haladhatok ezen az úton! 

 

Laki Mónika foglalkozásainak listáját Itt találod!

 

 

 

Lázár Szilvia vagyok, 27 éves. Debrecenben végeztem angol szakos tanító ként. Aztán az élet Londonba sodort, ahol két csodás évet töltöttem, mint óvónő egy Montessori óvodában. Ezután Telkiben dolgoztam egy magánóvodában, ahol találkoztam a Bábos mesekuckóval, amibe szinte első látásra beleszerettem Major Zitának köszönhetően. Jelenleg Hajdúszoboszlón élek és főállásban tartok angol és Bábos Mesekuckó foglalkozásokat piciknek, kicsiknek és kicsit nagyobbaknak. 

 A mesék fontos szerepet töltenek be a gyermekek életében, és fontosnak tartom, hogy a mai felgyorsult világunkban, kézzelfoghatóvá tegyük a mesék nyújtotta csodát.

 2017 szeptember végétől a hajdúszoboszlói gyerekeket repítem el Meseországba, hogy ők is részeseivé válhassanak a Bábos Mesekuckó csodájának.

 

Lázár Szilvia foglalkozásainak listáját Itt találod!

 

 

 

Majorné Zita vagyok, három csodás kisfiú anyukája, nyelvtanár egy nemzetközi gimnáziumban, profi standard versenytáncos, tánctanár és most már Bábos Mesekuckó foglalkozásvezető is.A művészetek es a kreativitás mindig közel állt hozzám, a versenytáncos mivoltomból kifolyólag is. A gyerekek születése után csak bababarát munkákat vállaltam. Olyan feladatokat, ahol a fiúk is velem tarthattak, vagy akar ők is aktív résztvevői lehettek, mint például a hordozós latin tánc vagy a MiciMambo-ovis tánc.

 

A középső fiammal találtunk rá a Bábos Mesekuckóra, ami rögtön megtetszett neki, én pedig az első óra után elhatároztam, hogy mesekuckó foglalkozásvezető leszek. A gyerekek imádják, hogy otthon minden új mesét előttük próbálok el, hogy bármikor tudnak ők is bábozni, hogy minden hónapban új bábokat készítek és hogy egy-egy foglalkozásnál vagy tábornál ők is ott lehetnek, ráadásul hasonló korú gyerekek között. A Bábos Mesekuckó minden szempontból tökéletes, mert vicces, fejlesztő, kreatív, produktív es nagyon kikapcsol. :)

 

Major Zita foglalkozásainak listáját Itt találod!

 

 

 

Mese, mese mátka, pillangós madárka, ingó-bingó rózsa, te vagy a fogócska... mondta a Nap a Holdnak, s ez így megy a Föld kezdete óta. Mesélek bábbal, élő szóval, könyvből, s gyermekeim kérésére "anya, a királylányról mesélj, de te találd ki". Meséljünk együtt, hogy a világ mesés hely legyen! 

A Bábos Mesekuckó számomra egy lehetőség, hogy mesélhessek a legkisebbeknek is, játsszunk, énekeljünk, mozogjunk együtt. A minőségi idő csodálatos pillanata, amikor látom az anyukákat, apukákat gyermekeikkel együtt, tevékenykedni, maszatolni összebújva.

Ilyen boldog pillanatokra várlak titeket is!

 

Nagy-Papp Krisztina foglalkozásainak listáját Itt találod!

 

 

 

 

Ősi Lona foglalkozásainak listáját Itt találod!

 

 

 

2012 óta vagyok lelkes rajongója  a Bábos Mesekuckónak és a Mesemondó lánynak. Kisfiammal akkor találkoztunk vele először és mindketten azonnal megszerettük.
Annyira, hogy én is szerettem volna "Mesemondólány" lenni és elvarázsolni, elbűvölni sok-sok gyereket a bábokkal, mesékkel. 2014-ben indult az első képzés, melyet sikeresen elvégeztem és azóta "Mesemondó lányként" tipegők sokaságának bábozom asztali bábjátékkal, árnyjátékkal, énekelek, mondókázom. A meséimben gyakran használok hangszerjátékot, mozgásokkal kísért mondókákat, hogy minél több érzékszervükkel legyenek részesei a történeteknek. Saját készítésű bábjaimat a legkisebbek is kipróbálhatják, megszólaltathatják és elkísérhetik őket a Meseúton. :)

 

Papp Judit foglalkozásainak listáját Itt találod!

 

 

 

A mese varázsa már fiatalon magával ragadott, amikor kisiskolásként bejártam édesanyám óvodai csoportjába bábozni. Gyerekszeretetem az óvónői pálya felé vonzott engem is. Pedagógus kollégákkal együtt több évtizedig működtettünk egy amatőr bábcsoportot. Majd érdeklődésem a pszichológia felé fordult. Diplomát szereztem Dr Antalfai Márta Kincskereső művészet és meseterápiás módszeréből. Jelenleg szakmai tapasztalatomat, tudásomat gyerekfoglalkozások vezetésében és bábelőadások készítésében kamatoztatom, különböző korosztály számára.

 

Szőke Anna foglalkozásainak listáját Itt találod!

 

 

 

Tóth Viktória vagyok német nemzetiségi óvodapedagógus, csecsemő és kisgyermeknevelő. A folyamatos tanulás és fejlődés híve, a Bábos Mesekuckóra is éppen továbbképzések keresgélése közben bukkantam rá. Majd utána olvasva egyből tudtam, hogy ennek én is részese szeretnék lenni. Szakmai szempontból magával ragadott az a komplexitás, amit a Bábos Mesekuckó kínál,  hogy különböző tevékenységekkel biztosítja a mesék, történetek feldolgozását, így minél több érzékszervet bevonva van hatással a gyermekekre és szüleikre. Amellett, hogy úgy vélem a foglalkozások rengeteget adhatnak a gyermekeknek és szüleiknek, én is nagyon sok minden kapok. Hiszen a történetek kitalálása, feldolgozása, a díszlet, a bábok elkészítése, a mozgásos és kreatív tevékenységek megtervezése, mind-mind folyamatos kihívást jelentenek, így a foglalkozásokra való felkészülések biztosítják számomra a folyamatos tanulást és fejlődést, amit pedagógusként elengedhetetlennek tartok. Hiszen a saját fejlődésem, kihatással van a gyermekekre is, akikkel foglalkozom, és akiknek szeretnék minél több útravalót adni. 

A mese játék, csoda, hit és lélek. Mosoly mindenki lelkére.

 

Tóth Viktória foglalkozásainak listáját Itt találod!

 

 

 

Rövidesen bemutatkozom!

 

Váczi Tünde foglalkozásainak listáját Itt találod!

 

 

 

A Bábos Mesekuckó foglalkozást a fiaimnak köszönhetően ismertem meg. Izgalmas volt látni, ahogy a kicsi hétről-hétre egyre tovább tudott figyelni a mesére, a nagy pedig kinyílt, ő is kézbe vette és megszólaltatta a bábokat. Idővel Mesemondólánnyal annyira összebarátkozott, hogy rendszeresen ugratták egymást. Éreztem, hogy nemcsak a gyerekeimet tölti fel a foglalkozás, hanem engem is kiragad kicsit a hétköznapokból. Egy gyerekeivel otthon lévő anyának ez pedig nagyon fontos.

Szerettem volna kicsit a „paraván mögé” látni, én is részt venni a varázslatban immár nemcsak nézőként, ezért az első adandó alkalommal jelentkeztem a foglalkozásvezető-képzésre.

Ezek a mesék éppen annak a korosztálynak szólnak, akik már kezdenek a mondókázásból a hosszabb mesék hallgatása felé kacsintgatni. Az énekes, mondókás betétekkel átszőtt bábos mesékkel észrevétlenül terelgethetjük a kicsiket az összetettebb történetek felé. Miközben remekül szórakoznak, a mesehallgatás, mesetorna és kézműveskedés hármasa által egy sor képességük is fejlődik. A bábozásban rengeteg lehetőség rejlik, próbáljuk ki együtt!

 

 

Varga Krisztina foglalkozásainak listáját Itt találod!