FOGLALKOZÁSVEZETŐK

Négy fiúgyermek édesanyja vagyok. A bábok és mesék szeretete még gyermekkoromból jött, és elvezetett Sopronig, a Benedek Elek Pedagógiai Főiskoláig, ahol dr. Józsa Évától tanulhattam ki a bábművészet csínját - bínját, mellette pedig Mikó István Színi tanodájának növendékeként belekóstolhattam a színészetbe is. Első nagyobb megmérettetésem a Minden egér szereti a sajtot című zenés bábdarab megrendezése volt, melyet a Sopron TV esti meseként adott le. A mesék és bábok szeretetét aztán gyermekeimnek próbáltam átadni, majd 2008-ban életre keltettem a Bábos Mesekuckót a legkisebbeknek. Egy évre rá pedig megalakult a Babos Bábos Társulat is, mellyel utazó bábszínházként a 4-12 éveseknek szóló előadásainkat visszük el az ország minden részére. 2014-ben megjelent az Otthonos bábok, bábos otthonok című könyvem, mellyel gyakorlati tanácsokat szeretnék adni mindazoknak, akik a mesék szeretetét a bábozás élményével együtt szeretnék továbbítani a gyerekek felé legyen az gyakorló édesanya, vagy kisgyermekekkel foglalkozó pedagógus.

 

A Bábos Mesekuckó ma már védjegyes foglalkozás, évente két foglalkozásvezetői képzést is tartunk neves bábművészek bevonásával. Mindemellett óvódák és bölcsödék módszertani képzésében is részt vállalunk.

„Szép a mese, ha könyvbe kerül, de még szebb, ha szájra. A mese az ember nyelvén szokott ficánkolni, hallgatók fülén táncikálni – bábosok kezén figurázni - ez az ő parkettája.” (Berecz András)

 

ESZTER foglalkozásainak listáját ITT MEGTALÁLOD:

BABOS ESZTER

PAPP JUDIT

2012 óta vagyok lelkes rajongója  a Bábos Mesekuckónak és a Mesemondó lánynak. Kisfiammal akkor találkoztunk vele először és mindketten azonnal megszerettük.

Annyira, hogy én is szerettem volna "Mesemondólány" lenni és elvarázsolni, elbűvölni sok-sok gyereket a bábokkal, mesékkel. 2014-ben indult az első képzés, melyet sikeresen elvégeztem és azóta "Mesemondó lányként" tipegők sokaságának bábozom asztali bábjátékkal, árnyjátékkal, énekelek, mondókázom. A meséimben gyakran használok hangszerjátékot, mozgásokkal kísért mondókákat, hogy minél több érzékszervükkel legyenek részesei a történeteknek. Saját készítésű bábjaimat a legkisebbek is kipróbálhatják, megszólaltathatják és elkísérhetik őket a Meseúton. :)

 

JUDIT foglalkozásainak listáját ITT MEGTALÁLOD:

BÁLINT ILDIKÓ

A színház a színjátszás a bábozás és a játékosság gyerekkorom meghatározó része volt. Sokat álmodoztam, hogy nagy koromban majd milyen jókat fogok játszani a leendő gyerekeimmel. Már az általános iskolában báb szakkörös voltam, készítettük is a bábokat és jártunk szerte az országba más iskolákba, fesztiválokra szerepelni. A gimnázium évei alatt több helyen tanultam színjátszást, majd egy évet az egri Gárdonyi Géza színházban, aztán több évet különböző alternatív színházakban tanultam/játszottam. Diplomáim az Eszterházy Károly főiskolán szereztem kommunikáció-művelődésszervező(filmszak) szakon.

 

A két kislányom már születésüktől fogva magukba szívták a bábos-mesés játékokat, rengeteg mondókával, énekkel színesítve csodás élményt jelent/jelentett számukra.

Amellett, hogy élvezték/élvezik a közös mese, játék, együttlét örömét, fejlődött a szókincsük, a beszédtanulás felgyorsult és Ők is szívesen meséltek, báboztak nekem, különböző szerepjátékok megjelenésével.

 

A Bábos Mesekuckó pont ezt adja a gyerekeknek és az anyukáknak és teljesen a kisgyermek igényeire épül. Azt a három dolgot nyújtja a gyerekeknek és a szülőknek, amire a legnagyobb szükségük van. Ez pedig a mese, a mozgás, és az alkotás öröme, az Én kifejezése.

 

ILDIKÓ foglalkozásainak listáját ITT MEGTALÁLOD:

BOGNÁR-BURIK BEA

Bognár-Burik Bea vagyok, pedagógus, két kisgyermek édesanyja.

 

A mesék fontos szerepet játszanak a családunk mindennapjaiban: segítenek az elalvásban, gyógyítanak, segítenek megoldani egy problémát, feldolgozni a napi történéseket. Bármilyen tárgy képes életre kelni és elrepíteni minket a mesevilágba. A kisgyermekek a legnagyobb varázslók.

 

Fontosnak tartom, hogy a mesék minden családhoz eljussanak, a gyerekek és a felnőttek is részesei lehessenek a mesevilág csodájának, erejének. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani a foglalkozásaimmal.

 

BEA foglalkozásainak listáját ITT MEGTALÁLOD:

NAGY VERONIKA

Két kisgyermek édesanyjaként vágtam bele egy teljesen új feladatba, amikor elvégeztem a Bábos Mesekuckó foglalkozásvezetői képzést. A lányaimmal közösen lettünk „függők”, imádjuk a meséket, a bábokat, a közös alkotás élményét.

 

Végzettségeim szerint gyógypedagógus és szociális munkás vagyok. Munkám során foglalkoztam látássérült felnőttekkel, mozgássérült tinédzserekkel, egy képességfejlesztő játszóházban óvodáskorú kisgyermekekkel is. A későbbiekben szeretném a fogyatékossággal élő kisgyermekekhez is eljuttatni a bábok nyújtotta varázslatos világot.

 

A közös játék, a mesélés, a bábozás, az együtt elkészített kreatív munkák nálunk még most is mindennaposak. Nagy örömmel töltött el, amikor ugyanezeket megkaptuk a Bábos Mesekuckó foglalkozásokon tematikusan felépített, és irányított formában. Szívből ajánlom azoknak az anyukáknak is, akik otthon még nem mernek belevágni mondjuk a festésbe, vagy az ollóhasználatba. A foglalkozásokon lehetőség nyílik kipróbálni az eddig még ismeretlen eszközöket is. A Mesemondólánnyal minden héten új mesével készülünk Nektek. Gyertek meséljünk, bábozzunk, játszunk és alkossunk együtt hétről hétre.

 

VERONIKA foglalkozásainak listáját ITT MEGTALÁLOD:

KÁRPÁTI SZILVIA

Kárpáti Szilvia - mesemondó, bábos, drámapedagógus

 

Gyermekek nyelvén értő, érző, a mesék világában jártas, szenvedéllyel játszó felnőtt vagyok.

Mesélek felnőtteknek és gyermekeknek, bábokat, díszletet készítek, darabokat írok, bábozom, alkotok, teszem, amit éppen kell, hogy mosolyt varázsoljak az arcokra.

Van tapasztalatom óvoda és drámapedagógusként, gyermektáborok szervezésében, táboroztatásban.

 Játszom óvodában, iskolában, szabadban, mesélek gyerekeknek, felnőtteknek, néha csak úgy (bábtalanul), ahogyan a régi mesemondók tették.

Szeretek bármivé lenni a mesék, történetek által, mert hiszem, hogy segít, formál, tanít, boldoggá tesz. Nem csak engem, azt is, aki hallgatja, nézi, részévé válik, és velem tart az „Üveghegyen is túlra…”

 

 

SZILVIA foglalkozásainak listáját ITT MEGTALÁLOD:

MESKÓ-CZÉGÉNY ANIKÓ

Meskó-Czégény Anikó vagyok, egy 3 éves kislány édesanyja.

 

Multinacionális munkakörnyezetből jöttem el babázni, és nagyon megihletett a gyermekek világa. Ennek kapcsán kezdtem el babahordozási tanácsadással és Waldorf-babák készítésével foglalkozni, valamint legnagyobb örömömre 2016 tavaszán kitanultam a Bábos Mesekuckózás mesterségét is, így már valóban sokat lehetek gyermekekkel, segíthetem játékos fejlődésüket.

 

2016. őszétől három helyszínen várom a kis meseszeretőket és szüleiket: Békásmegyer-Ófaluban, Csillaghegyen és Pomázon!

 

ANIKÓ foglalkozásainak listáját ITT MEGTALÁLOD:

MAJOR ZITA

Majorné Zita vagyok, három csodás kisfiú anyukája, nyelvtanár egy nemzetközi gimnáziumban, profi standard versenytáncos, tánctanár es most már Bábos Mesekuckó foglalkozásvezető is.

A művészetek es a kreativitás mindig közel állt hozzám, a versenytáncos mivoltomból kifolyólag is. A gyerekek születése után csak bababarát munkákat vállaltam. Olyan feladatokat, ahol a fiúk is velem tarthattak, vagy akar ők is aktív résztvevői lehettek, mint például a hordozós latin tánc vagy a MiciMambo-ovis tánc.

 

A középső fiammal találtunk rá a Bábos Mesekuckóra, ami rögtön megtetszett neki, én pedig az első óra után elhatároztam, hogy mesekuckó foglalkozásvezető leszek. A gyerekek imádják, hogy otthon minden új mesét előttük próbálok el, hogy bármikor tudnak ők is bábozni, hogy minden hónapban új bábokat készítek és hogy egy-egy foglalkozásnál vagy tábornál ők is ott lehetnek, ráadásul hasonló korú gyerekek között. A Bábos Mesekuckó minden szempontból tökéletes, mert vicces, fejlesztő, kreatív, produktív es nagyon kikapcsol. :)

 

ZITAI foglalkozásainak listáját ITT MEGTALÁLOD:

KÓKAI NOÉMI

Kókai Noémi vagyok végzettségemet tekintve szociálpedagógus, valamint egy 4 éves kisfiú édesanyja.

Halásztelken lévő játszóházamba kerestem színvonalas programokat az 1-4 éves korosztálynak, így akadtam a Bábos Mesekuckó oldalára. Eszter volt az a csapatból, aki eljött hozzánk bábozni. Engem gyorsan meggyőzött, mert minden benne van, amivel ez a korosztály leköthető, fejleszthető: mese, mozgás, alkotás. Minden alkalommal a gyerekekkel együtt én is kíváncsian vártam az újabb mesét, amit Eszter arra a napra hozott nekünk. A szülőktől is sok pozitív visszajelzés érkezett. Idők közben Eszterrel beszélgetve jött az ötlet, hogy elvégezzem a képzést, és a jövőben én is tudjak bábozni. Elkezdtem meséket válogatni, majd szép lassan életre keltek e mese szereplői is: zokniból, filcből mozgó szemekkel, apró kiegészítőkkel.

 

Jelenleg a játszóházunkba járó gyermekeknek bábozok hetente egy alkalommal. Idővel szeretnék meséket feldolgozni az ovisoknak is, hogy ők is beléphessenek a mesék és bábok világába, ahol minden lehetséges...

 

NOÉMI foglalkozásainak listáját ITT MEGTALÁLOD:

MIHÁLY VIKTÓRIA

A bábozásba, mesélésbe a fiatalokra jellemző nagy lendülettel és teljes odaadással vetem bele magam. Nyitott, kreatív, játékos személyiség vagyok, a gyermek szemén keresztül tudom látni és láttatni a világot. Óvodapedagógusként megszerzett tapasztalataim segítenek eligazodni a gyermekek csodálatos és varázslatos világában.

Hitem van abban, hogy a test, lélek és szellem egysége vezet a harmonikus élethez, tehát egyformán kell táplálni mindhármat. Fontosnak tartom, hogy a bábozás, mesélés után a gyermekek mozgásban is átélhessék a látottakat, hallottakat

 

VIKTÓRIA foglalkozásainak listáját ITT MEGTALÁLOD:

SZŐKE ANNA

A mese varázsa már fiatalon magával ragadott, amikor kisiskolásként bejártam édesanyám óvodai csoportjába bábozni. Gyerekszeretetem az óvónői pálya felé vonzott engem is. Pedagógus kollégákkal együtt több évtizedig működtettünk egy amatőr bábcsoportot. Majd érdeklődésem a pszichológia felé fordult. Diplomát szereztem Dr Antalfai Márta Kincskereső művészet és meseterápiás módszeréből.

 

ANNA foglalkozásainak listáját ITT MEGTALÁLOD:

SZABÓ PETRA

A mese kortól és nemtől függetlenül mindenkit elvarázsol, tanít és szórakoztat. Felgyorsult világunkban fontos, hogy a mesék ne kerüljenek háttérbe, hiszen ezeken keresztül fejlődik a gyermek fantáziája, problémamegoldó képessége és olyan alapvető értékeket épít be a gyermekek személyiségébe, mint a szeretet, a hit, a kitartás, a becsület és a mások iránti tisztelet.

Kétgyermekes anyaként mindig is fontosnak tartottam és tartom, hogy a gyermekek életében folyamatosan jelen legyen a mese, a zene, a mozgás és a kreativitás sok mosollyal és vidámsággal fűszerezve. A Bábos Mesekuckó már egészen kicsi kortól lehetőséget ad mindezek együttes megismerésére. Interaktív foglalkozásaim által szeretném, ha minél több gyermek valódi élményekkel, értékekkel gazdagodva élhetné át a mesék világát testben és lélekben egyaránt.

 

 

 

PETRA foglalkozásainak listáját ITT MEGTALÁLOD:

SÁNDOR MÓNIKA

Sándor Mónika vagyok, végzettségemet tekintve óvodapedagógus, egy öt és fél éves kisfiú édesanyja. Mikor meghirdetésre került a Bábos Mesekuckó foglalkozásvezetői képzés, rögtön tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Annyira komplex és kerek az egész foglalkozás felépítése, hogy szívügyemmé vált, részt akartam venni benne, hogy minél több kisgyerekhez eljusson a mese ebben a formában. Rengeteg ötlet és kreativitás aktivizálódig bennem a foglalkozásra való felkészülés során. Várok minden kikapcsolódásra vágyó anyukát, apukát, nagymamát és nagypapát, aki éppen el tud látogatni a picivel a foglakozásainkra, mert a Mesemondólány garantáltan elrepít mindenkit Meseországba.

 

 

 

MÓNIKA foglalkozásainak listáját ITT MEGTALÁLOD:

AUKSZINÉ E. ANITA

Auksziné Erdélyi Anita vagyok, egy 5 éves kisfiú, és egy 18 hónapos kislány édesanyja. Kisfiam születésével egy olyan világ nyílt meg számomra, mely addig nem létezett. Az itthon töltött évek alatt körvonalazódott bennem egy baba-mama- és gyermekközpont létesítése, ahol minden a gyermekekről és az anyukáról szól majd. A központot a mese, a mozgás, a zene és a játék jegyében alakítottam ki, mivel iskolás korig erre van leginkább szüksége a gyermekeknek.

 

Ehhez kerestem foglalkozásokat, így kerültem kapcsolatba a Bábos Mesekuckóval, Eszterrel, és ezzel a csodás világgal. A Bábos Mesekuckó azt nyújtja a gyermekek számára, amit a Csemeteliget kialakításával is képviselni szeretnék. Számomra egyáltalán nem volt kérdés, hogy a Mesekuckó lesz az egyik fő foglalkozás a ligetben.

 

Örömmel tölt el, hogy a debreceni gyermekek is megtapasztalhatják majd a mese, a mozgás és az alkotás együttes örömét. Szeretettel várok minden kisgyermeket és kísérőjét a Csemeteligetben 2017. szeptember végétől. Hétfőtől péntekig minden nap lesz Bábos Mesekuckó a ligetben. Foglalkozásaimmal szeretném elérni azt, hogy a Mesemondólány végre a debreceni gyermekeket is elrepítse Meseországba!

 

ANITA foglalkozásainak listáját ITT MEGTALÁLOD

 

 

A Bábos Mesekuckó foglalkozást a fiaimnak köszönhetően ismertem meg. Izgalmas volt látni, ahogy a kicsi hétről-hétre egyre tovább tudott figyelni a mesére, a nagy pedig kinyílt, ő is kézbe vette és megszólaltatta a bábokat. Idővel Mesemondólánnyal annyira összebarátkozott, hogy rendszeresen ugratták egymást. Éreztem, hogy nemcsak a gyerekeimet tölti fel a foglalkozás, hanem engem is kiragad kicsit a hétköznapokból. Egy gyerekeivel otthon lévő anyának ez pedig nagyon fontos.

 

Szerettem volna kicsit a „paraván mögé” látni, én is részt venni a varázslatban immár nemcsak nézőként, ezért az első adandó alkalommal jelentkeztem a foglalkozásvezető-képzésre.

 

Ezek a mesék éppen annak a korosztálynak szólnak, akik már kezdenek a mondókázásból a hosszabb mesék hallgatása felé kacsintgatni. Az énekes, mondókás betétekkel átszőtt bábos mesékkel észrevétlenül terelgethetjük a kicsiket az összetettebb történetek felé. Miközben remekül szórakoznak, a mesehallgatás, mesetorna és kézműveskedés hármasa által egy sor képességük is fejlődik. A bábozásban rengeteg lehetőség rejlik, próbáljuk ki együtt!

 

 

 

KRISZTINA foglalkozásainak listáját ITT MEGTALÁLOD

 

 

VARGA KRISZTINA

Lázár Szilvia vagyok, 26 éves. Debrecenben végeztem angol szakos tanító ként. Aztán az élet

Londonba sodort, ahol két csodás évet töltöttem, mint óvónő egy Montessori óvodában. Jelenleg

Telkiben dolgozom óvónő ként. Itt találkoztam a Bábos mesekuckóval, amibe szinte első látásra

beleszerettem Major Zitának köszönhetően.

 

A mesék fontos szerepet töltenek be a gyermekek életében, és fontosnak tartom, hogy a mai felgyorsult világunkban, kézzelfoghatóvá tegyük a mesék nyújtotta csodát.

 

2017 szeptember végétől a hajdúszoboszlói gyerekeket repítem el Meseországba, hogy ők is

részeseivé válhassanak a Bábos Mesekuckó csodájának.

 

 

 

 

SZILVIA foglalkozásainak listáját ITT MEGTALÁLOD

 

 

LÁZÁR SZILVIA

Bábos Mesekuckó foglalkozások - jogtulajdonos: Babos Eszter

Minden jog fenntartva! 2016.